De Camanachd Club van Newtonmore


Shinty wordt al eeuwenlang gespeeld in Newtonmore, maar sinds 1877 worden shinty matchen gehouden op het Eilean Bheannchair bekend als De Eilan. De club werd gereconstitueerd onder de regels van de Camanachd Association in 1895.

Sinds dan heeft Newtonmore de Camanachd Cup [de Schotse nationale shinty trofie] 28 maal gewonnen, dit is een record dat door geen enkel andere ploeg ge-evenaard is. Newtonmore heft 30 keer de MacTavish cup gewonnen en dit is ook een absoluut rekord. De club heft ook tallooze andere prijzen gewonnen.

Veel Schotse shinty clubs hebben reeds lang een vriendelike rivaliteit met Newtonmore, b.v. Kyles Athletic die veelmaals hard gestreden hebben op het plein met Newtonmore hebben een speciale relatie opgebouwd en beide ploegen nodigden elkaar uit waneer ze hun eeuwfeesten vierden.

Een meer intensere rivaliteit [en misschien ook een beetje minder vriendelijk] hebben ze met hun buren Kingussie. Kingussie heft de laatse tijd veel voorsprong gemaakt terwijl Newtonmore spijtig genoeg een aantal geode spellers verloren heft wanneer deze yonge mannen gaan studeren of werken in de stad. De club is overtuigd dat deze situatie niet eeuwig zal blijven duren!Shinty Toeschouwen

Het shinty terrein is aan de zuidkant van het dorp net bij de Chef’s Grill dicht bij de A9. Newtonmore spelen in blauwe shorten en een blaauw en wit [horizontal] gestreept hemd en sokken.

De club heeft twee ploegen in de nationale liga en speelt ook in de onder 17 jaar en onder 14 jaar kompetities. Meer dan 20 school leerlingen krijgen training.

Bij elke match zijn er shinty stewards ter beschikking die met plezier informatie geven over de fijnere punten van het speel.

De matchen beginnen [dit noemen ze ‘throw up’] meestal om 1430

Drankjes en snacks kan men met verkrijken in het clubhuis en dat is ook war de toiletten zijn.Wat is Shinty?
Shinty –of Camanachd zoals het in Keltische gebieden genoemd wordt – is een heel oude sport. Twee duizend jaar geleden werd de sport en de Keltische taal geimporteerd in Schotland door Ierse missionarissen. Shinty is zonder twijfel een echte nationale sport in Schotland, men zegt zelfs dat golf onstaan is door het oefenen om bal te slaan met de caman de afgeronde stok gebruikte door shinty spellers. Ijs hockey zelf is ook ontwikkeld van shinty in Canada.

Het spel wordt gespeeld door twee ploegen van twaalf spelers elk, drie substituties zijn toegelaten. Het speelveld is tussen 128 en 155 meter lang en tussen 64 en 73 meter breed. De goals zijn 3.66 meter breed en 3.05 meter hoog. De bal is van leder gemaakt en heft een dikke naad, de omtrek is tussen 19 en 20 cm, het gewicht is tussen 71 en 85 gram. De bal is iets kleiner en minder hard dan een gras hockey bal. De stok - de caman – lijkt op een hockey stok met een afgerond eind, de zijkanten van de stok zijn hoekig gevormd. Deze hoekige kanten maken het mogelijk om de bal in de hoogte te slaan. Verdedigers en aanvallers hebben verschillende graden hoeken.

Alhoewel veel mensen shinty en hockey vergelijken is er eigenlijk niet veel gemeen tussen beide sporten. De sport die meer lijkt op shinty is het Ierse hurling. Internationale matchen tussen Schotland en Ierland worden jaarlijks gehouden, een apart reglement wordt gebruikt als compromise tussn de twee sporten.

Een match wordt gespeeld in twee helften van 45 minuten elks. Het spel wordt gestart met twee tegenspelers die hun camans boven hun hoofden kruisen, de scheidsrechter gooit de bal hoog boven de stokken. Er is veel meer fysiek kontakt in shinty dan in hockey, b.v. een speler mag de stok van een andere speler blokkeren. Beide kanten van de caman mag gebruikt worden en alhoewel de bal veel in de lucht gespeeld wordt, ligt de echte kunst van het balspel bij de grond. Shinty is een erg snel en open spel. Verdediging kan heel snel overgaan in aanval, spelers houden zich aan hun posities op het terrain en volgen de bal minder dan rugby of voetbal. Men mag de bal niet schoppen en natuurlijk mag men een andere speler ook niet schoppen! Men mag wel voeten gebruiken on de bal te stoppen.
 
 
Wanneer de bal buiten het terrein gaat moet de bal terug in spel gesmeten worden en dit is veel moeilijker dan het lijkt want de speler moet dan de bal omhoog gooien boven zin hoofd, dan moet hij kontakt maken met de hiel van zijn caman - boven zijn hoofd – terwijl zijn beide voeten parallel blijven met de zijdelijn.

Alleen de goalkeeper mag de bal aanraken met zijn hand – en zelfs hij mag slechts de bal met het plat van zijn hand slaan – hij mag de bal niet vasthouden of vangen. Het ander voornamelijk onderscheid tussen shinty en andere bal sporten is de off-side regel. Een speler is off-side wanneer hij in de tien yard [9 meter] halve cirkel rond het doelpunt vertoeft voordat de bal in die cirkel is [in de lucht of op de grond] – het is onbelangrijk of dat en verdedigende speler in de buurt is of niet.